FRI FRAGT ved køb af abonnement eller ved køb over 350 kr.

Månedens Kaffe Januar - Juan Ortez - Nicaragua

Velkommen indenfor hos Juan! Denne måneds familiebesøg går til en af de fire sønner i det lille familie-kooperativ i Nicaragua, som vi besøger og smager kaffe fra i disse måneder.

Familie-gårdene er alle beliggende i det samme område i San Fernando i det nordlige Nicaragua, men til trods for dette så har hver gård sin egen kaffe-oplevelse at byde på. Denne måneds kaffe byder på en afbalanceret sød smag med noter af mørk chokolade, hvilket gør den knap så syrlig i sammenligning med de kaffer vi tidligere er stødt på fra familie-gårdene. Kaffen har en “ren” smag, hvilket betyder at der ikke er forvirrende smagsnuancer der er langt fra hinanden, og derved står chokoladen tydeligt frem.

La Familia Ortez lagde ud med at plante en sort ved navn Caturra, da de som de første kaffe-dyrkere kom til området for nogle år tilbage. Caturra er fremdyrket til at give kaffebønner af høj kvalitet og samtidig mange af dem, hvilket betyder at planten kræver en masse pleje og gode forhold for at kunne give optimalt udbytte. La Familia Ortez måtte derfor også erfare på den hårde måde, at Caturra-planten ikke egnede sig til det lidt koldere klima som deres kaffeplantage havde at byde på, og efter at have kæmpet i syv år med at få et ordentligt udbytte, skiftede familien til Catuaí-planten i stedet for.

Catuaí er resultatet af en krydsning mellem netop Caturra og en anden plante ved navn Mundo Novo, og denne plante har vist sig at være lidt mere modstandsdygtig overfor eksempelvis regn og vind, hvilket betyder at La Familia Ortez kunne få et højere og bedre udbytte med denne type sort. Catuaí-planten kræver mindst ligeså meget pleje som Caturra-planten, men kaffebærerne falder ikke ligeså nemt af træerne.

Efter skiftet til Catuaí fik La Familia Ortez endelig chancen for ikke blot at fokusere på et højt udbytte men også i langt højere grad på kvaliteten af de bær, de fremdyrkede. Dette betød også at kaffen gik fra at være en kommerciel kaffe til at blive en specialty-kaffe efterhånden som familien specialiserede sig i at dyrke kaffe og øgede kvaliteten. En process som vi glæder os til at fortælle dig mere om, når vi når til februar måned.

Denne måneds kaffe gør sig rigtig godt, hvis du brygger den på en Moccamaster.

Smid en kommentar