FRI FRAGT ved køb af abonnement eller ved køb over 350 kr.

7 steps til at brygge kaffe på en Chemex

Vi lægger med jævne mellemrum billeder op fra kontoret, når vi starter dagen med at brygge kaffe på vores Chemex. Det er faktisk ganske simpelt - men hvis man er ny på området, kan det være rart med en introduktion. Det er nemlig en smule mere teknisk end at brygge på en almindelig filter-maskine eller en stempelkande, men vi lover dig - at her kan alle være med!

Her får du 7 simple trin til en kop kaffe i verdensklasse - læs med!

1. Frem med vægten

Vægten er på mange måder nøglen til at brygge kaffe på en Chemex, hvor mængden af vand i forhold til mængden af bønner er ret essentiel. Det er altså slut med øjemål og at afmåle på gefühlen. Mængden af bønner afhænger selvfølgelig af hvor mange kopper kaffe, du ønsker at brygge, og det samme gælder mængden af vand.
I videoen brugte vi 50 g hele bønner og 700 g vand, hvilket giver 3-4 kopper kaffe. 

2. Kværn bønnerne

Bruger du kaffe, der allerede er kværnet? Hop videre ned til step 3.

Helt friskkværnede bønner gør noget for kaffeoplevelsen, så vi vil til enhver tid foretrække at kværne bønnerne lige inden kaffen skal brygges. Bønnerne må gerne kværnes rimelig groft, men ikke helt ligeså groft som du ville gøre det til en kande stempelkaffe.

3. Hæld vand gennem filteret

Det kan virke lidt unødvendigt at lægge ud med at hælde vand igennem filteret, men det er slet ikke uden årsag at dette trin er med på listen. Det er nemlig med at til at fjerne papirsmagen i filteret samtidig med at det opvarmer kanden.
Vandet hælder du selvfølgelig bare ud igen, mens filteret nu er klargjort til at brygge en lækker kop kaffe!

4. Bloom Pour

Det er svært at finde et dansk begreb, der dækker over ‘blooming’-processen, så vi adopterer bare det engelske begreb. Ved at lægge ud med et bloom pour, så får kaffen chancen for at ‘folde sig ud’ og vokse.

Dette gøres ved at hælde 100 g vand over kaffen og give den tid til at blomstrer og folde sig ud. Hvor lang tid den skal stå, afhænger af mængden af kaffe - og i dette tilfælde ville du lade den ‘bloome’ i et lille minut. Altså et sted mellem 50 og 60 sekunder.

5. Hav teknikken i orden - eller snyd dig igennem!

Vandet skal gerne være omkring 92 grader - men fortvivl ej, hvis du ikke har en elkedel, der kan vise temperaturen. Bare sørg for at vandet får lidt tid til at koge af, så det ikke er spilkogende, når det bliver hældt over kaffen. Det ødelægger nemlig smagsoplevelsen og kan give en meget bitter kop kaffe.

I videoen bruger vi endvidere en Buono hældekande, der har en karakterisk lang hældetud, hvilket giver bedre kontrol over hældningen. Også her kan du godt komme udenom, hvis ikke udstyret rummer en lignende type kande. Du skal bare være opmærksom på, at vandstrålen rammer midt i filteret og ikke langs kanterne!

6. Tid til at brygge

Når din kaffe er færdig med at ‘bloome’, så er det tid til at hælde de resterende 600 g vand igennem filteret. Dette gøres af tre omgange, og du skal derfor have din Chemex-kande på vægten i hele processen.

Vandet tilføjes i portioner af 200 g i en lige stråle i cirkulære bevægelser, og det er blot vigtigt at have for øje at filteret ikke bliver fyldt mere end ⅔-dele. Giv kaffen tid til at løbe igennem og tilføj af 2 gange yderligere 200 g vand.

7. Server og nyd

Det her step er det nemmeste i vores guide. Kaffen er nu løbet igennem, og du skal blot hælde kaffen op i kopperne og nyde den i selskab med en god bog eller folk du holder af!

 

Smid en kommentar

// Written by @labnol