FRI FRAGT ved køb af abonnement eller ved køb over 350 kr.

Kaffe & Klima #1

Kender du følelsen af, at det er helt umuligt at klare sig uden kaffe? I så fald er du ikke alene, for på verdensplan bliver der drukket 2,25 milliarder* kopper kaffe. Dagligt.

Kunne du godt tænke dig at blive klogere på hvilke udfordringer klimaforandringer giver kaffeindustrien? I denne uge dykker vi nemlig ned i forholdet mellem kaffe og klima, og vi håber på at kunne gøre dig klogere på, hvordan klimaændringer påvirker de områder kaffen bliver dyrket i.


Bønnebæltet og dets beboer

Bønnebæltet løber tværs over verden langs ækvator og er det navn som de kaffeproducerende lande har fået. Her har man nemlig indtil nu haft særligt gode betingelser for at dyrke kaffe og dermed forsyne resten af verdenen med den populære sorte drik. Bønnebæltet inkluderer derfor lande fra både Central- og Sydamerika, Afrika og Asien, hvilket på mange områder også er de steder i verden, der står overfor allerflest udfordringer med det skiftende klima.

I 2016 var mere end 120 millioner mennesker fordelt over 70 lande således afhængige af en indkomst fra kaffeindustrien*, og klimaændringerne vil derfor have store omkostninger for en stor del af disse mennesker.


En illustration af bønnebeltet. Kilde: Pinterest


Prisen går op, kvaliteten går ned

The Climate Institute* estimerer i en rapport fra 2016, at det globale område, der er velegnet til kaffedyrkning, vil falde med op mod 50% inden 2050, hvis alting fortsætter som hidtil. Det vil selvfølgelig have en negativ effekt på priserne, der vil stige når udbuddet falder, samtidig med at kvaliteten på kaffen vil falde. Det vil den især fordi, at de højere temperaturer vil presse kaffeproduktionen væk fra ækvator samt højere op i bjergene. Flere af de velkendte faktorer for kaffedyrkning vil altså ændre sig, hvilket gør det sværere at dykke kaffen efter de vante metoder, samtidig med at flytningen af kaffedyrkningen vil konflikte med, hvordan jorden udnyttes i dag til andre typer landbrug.

Klimaændringerne har i Bønnebæltet desuden den betydning, at der vil komme større mængder regn, hvilket vil skabe nogle mere gunstige forhold for diverse sygdomme og forringe kvaliteten og udbyttet.


Har du hørt om kafferust?

Kan en kaffeplante blive syg, tænker du måske? Svaret er ja! Kafferust er et eksempel på en plantesygdom, der forringer udbyttet af kaffedyrkningen og i værste tilfælde fuldstændig eliminerer den. Og kafferust er netop en af de plantesygdomme, der får bedre betingelser i et varmere og mere fugtigt klima. Et eksempel herpå er et udbrud i 2012-13 i Latinamerika, hvilket fik store konsekvenser for kaffeproduktionen i området*:

  • Mere end 350.000 mennesker mistede deres arbejde.
  • Afgrøder til en værdi af 500 millioner dollars blev ødelagt.
  • Produktionen faldt med 2.7 millioner sække.

Hvad kan du gøre?

Det kan måske virke uoverskueligt, for hvordan skal du kunne ændre på noget, der sker så langt væk fra din dagligdag? Svaret er egentlig ret simpelt, for det gør du gennem dit forbrug.

The Climate Institute* opfordrer dig til at vælge virksomheder, der har taget stilling til og bidrager til at kaffebønderne får bedre vilkår. Det kan heriblandt nævnes, at det er fordelagtigt hvis bønderne opbygger et kooperativ, hvor de går sammen om kaffeproduktionen. Derudover skal man sørge for at vælge en kaffe, hvor kaffebønderne får et ordentligt udbytte, hvilket vi i ØNSK sørger for ved at handle direkte med bønderne i Nicaragua og dermed undgå en masse mellemled.

Små ændringer i hverdagen kan gøre en stor forskel i det store regnskab, og du kan starte med at sørge for, at det er ØNSK kaffe, der havner i din kop. Det betyder både bedre kaffe til dig og en bedre fremtid for bønderne, der har dyrket den. Det kalder vi en win-win situation - er du ikke enig?

________

Kilde:

* The Climate Institute (August, 2016) “A Brewing Storm: The climate change risk to coffee” http://www.climateinstitute.org.au/verve/..

Smid en kommentar