Vores  kaffekooperativ i Madriz, Nicaragua

ØNSK vil mere end at servere god kaffe til danskerne, og det er en af vores kerneværdier, at det arbejde, vi laver her i Danmark, er med til at skabe bedre vilkår for de bønder i Nicaragua, der sørger for at vi får kaffe i koppen.

Patricia, kaffeplukker for Corcasan

Siden januar 2017 har ØNSK haft et fast samarbejde med kaffekooperativet Corcasan. Kooperativet bidrager med fordelagtige handelsaftaler, finansiering og uddannelse for at hjælpe de lokale til at få en bæredygtig forretning i gang. Derudover har Corcasan en række bæredygtige udviklingsprojekter som ØNSK er stolte over at støtte.

 

Højere kvalitet genngem teknisk uddannelse, organisering & ligestilling

Kooperativet investerer også i uddannelse og træning for bønderne. Det er med til at højne kvaliteten betydeligt og sikre, at bonden i sidste ende få en højere pris for sit produkt. Træningen giver både viden og sparring om selve kaffeproduktionens kunst men også om bæredygtig produktion, så bønderne fx lærer at opsamle regnvand og udnytte vandressourcerne.

Bønderne trænes desuden også i, hvordan nicaraguanske kvinder bliver en aktiv del af kooperativet. I Nicaragua har kvinder svært ved at opnå økonomisk selvstændighed, hvilket ofte får den konsekvens, at de ser sig tvunget ud i prostitution. Af samme årsag sørger Corcasan for, at 50% af medarbejderne i administrationen er kvinder.

Opgradering af infrastrukturer

I dag tilbyder Corcasan meget mere end bare finansiel stabilitet og økonomiske fordele. Bønderne deles også om forarbejdningsfaciliteter, så den enkelte bonde kan koncentrere sig om selve produktionen. Kooperativet har fx sin egen kaffemølle og tørringsanlæg. Det betyder, at bønderne kan holde flere af processerne internt. Det giver dem et højere udbytte, bedre kvalitet og en større fortjeneste, fordi der er færre led i kæden til at tjene en del af udbyttet.

208 familier er del af Corcasan

Corcasan består af over 208 familiedrevne kaffefarme, som alle producerer økologisk højkvalitetkaffe. Da kooperativet blev etableret i 1978 var idéen at skabe en forretningsmodel, hvor producenterne kunne kommercialisere deres produktion og dermed forbedre familiernes levevilkår.

Attraktive mikro-lån

Det er er svært at opnår finansiering, fordi ingen nicaraguanske banker er villig til at låne landbruget penge. Derfor tilbyder kooperativet sine ejere at optage nogle særlige mikrolån, der giver muligheder for, at bønderne kan investere i afgrøder, der først bærer frugt efter 3-4 år. På den måde får flere gårde i området en chance for at skabe en lille forretning, hvilket giver stor værdi for lokalsamfundet.

Corcasans forretningsgrundlag går derfor rigtig godt i spænd med ØNSKs kerneværdier om at skabe et bæredygtigt liv for kaffeproducenterne - både økonomisk, socialt og miljømæssigt.